Bilgisayar oyunları genellikle psikolojik rahatlama için kullanılır. Ancak son zamanlarda periferik (yanal) görüşü geliştirmek için özel olarak tasarlanan sürümlerinin bu alanda olumlu bir etkisi olduğu keşfedildi.

Tel: 0216 459 75 75

Araştırmacılar bu tür oyunları, takım sporcuları için antrenman kompleksine eklenip eklenemeyeceklerini bulmak için test ettiler. Burada oyun sırasında alanın önemli bir bölümünü bakışlarla kapatıp ekip arkadaşlarıyla etkileşimde bulunmak gerekiyor.

İngiltere’de Lancaster Üniversitesi’nde Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri Fakültesi’nden bilim insanları, SuperVision adı altında, periferik vizyon kullanarak nesneleri kontrol etmeyi amaçlayan bir dizi oyun yaratmışlardır. Göz hareketlerini kontrol etme sürecinde, Eye-tracker uygulamasını izlemektedir. Bir oyuncu doğrudan nesneye bakmaya başlarsa, birkaç puan ceza kesilecektir.

Bilim insanları, çoğu bilgisayar oyununda görüntünün doğrudan hareketli bir hedefe yoğunlaştığı durumlarda, programlarında eylemin çevresel vizyon yardımıyla gerçekleştirildiğini, yani nesnelerin yanal vizyonla onlara doğru bakılarak nesnelerin tanınması, işlevlerinin doğru seçilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Lancaster Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi Argeniz Ramirez Gomez, “İlk önce oyuncular alışkanlıkla savaştı, içgüdüsel dürtülerine bakmamak ve direnmek için kontrol etmeye çalışıyorlar” diyor. Oyunun bu kuralları insanın doğal davranışlarına aykırıdır.

Oyuncular izleyemeyeceklerini bilmektedir. Ancak karar verme ve oyunlardaki nesnelerle etkileşime girme ihtiyacı olanları içgüdülerin kontrolünü kaybetmeye zorluyor. Bu nedenle ilk aşamada genellikle doğrudan nesnelere bakma isteklerini hafifletti ve bu durumun ilerlemesini azalttı. Ancak zamanla, katılımcılar bu sorunun üstesinden gelmek için ekrandaki belirli bir yere odaklanmak gibi stratejiler geliştirdiler. Böylece yanal görüşle, görüşün kenarlarındaki nesnelere odaklanmanın daha iyi olacağını belirttiler.

Araştırmacılar, her bir oyuncunun çevresel vizyonunu, göz seviyelerinde tutulan büyük bir iletki kullanarak ve 180 derece yarıçap içerisinde farklı açılarda renkli görsel ipuçlarını göstererek değerlendirdiler. Katılımcıların oyun öncesi ve sonrasında görsel yeteneklerini, gelişim becerilerini test etmek için değerlendirdiler. Sonuç olarak, oyunların ardından katılımcıların periferik vizyonundaki nesnelerin tanınmasında önemli bir gelişme bulundu. Çalışma toplamda iki hafta sürdü ve tüm oyuncuların lateral görüşü iyileşme gösterdi. Hafta sonları hiçbir oyun seansı yoktu ancak molalardan sonra periferik görüşte bir azalma olmadı. Bu, becerinin en azından kısa vadede geliştiğini göstermektedir.

Bilgisayar Oyunlarının Yararları ve Zararları

Video oyunlarından bahsettiğimizden, faydalı özellikleri ve olumsuz etkileri hakkında kısaca bahsedebiliriz. Birkaç yıl boyunca, bilgisayar oyunu endüstrisi birçok kez büyüdü ve bugün atıcılardan, yarışlara, stratejilerden mantık oyunlarına kadar birçok farklı yön bulgusu sunuluyor. Endüstrinin popülaritesi, ilk oyunlardan gelişimlerinin erken bir aşamasında başlamış olan deneyime sahip oyuncu neslinin çoktan ortaya çıkmış olması ve ardından yıldan yıla yaşlanmak üzere bilgisayar grafikleri ve gerçekçiliğin ilerlemesini izlemiş olduğu gerçeğiyle açıkça ortaya konulmaktadır. Çoğu kişi için video oyunları dünyası çocukluk için bir nostalji ve paralel bir büyüme dönemidir. Günümüzde çocuklarla birlikte yaşlı nesillerde coşkuyla oyun oynuyor. Biz Maltepe bilgisayar servisi olarak tüm bu laptopların onarımı ve bakımını gerçekleştirmekteyiz.

Bilgisayar Oyunlarının Artıları ve Eksileri

Bilgisayar oyunları farkındalık, hafıza, hayal gücü, tepki, iyi motor becerileri geliştirir. Size sorunları nasıl çözeceğinizi, yaratıcı bir şekilde nasıl düşüneceğinizi, eğlenmenizi ve psikolojik olarak dinlenmenize yardımcı olur. Ya da ürpertici canavarlara karşı mücadeledeki gerginliği hissetmenize izin veriyor.

Oyunların eksi yönü bağımlılık yapabiliyor olmalarıdır. Bu nedenle oyuncunun sanal olaylarının hayranı haline gelmesi onu oyuna yöneltiyor. Kalan günlük oyunlar çok fazla zaman alır ve insan gerçek dünyadaki gelişmeleri bırakır. İletişimde sıkıntı ve işe karşı ilgisizlik gibi durumlar görünür.

Sonuç olarak, video oyunları yardımıyla belli yeteneklerin ve bilişsel işlevlerin geliştirilmesi oldukça mümkündür. Aynı zamanda onları psikolojik bir dinlenme olarak kullanmakla birlikte, gerçekte zihinsel ve fiziksel olarak gelişmeyi başarabilmeleri için kesin olarak zaman verilmelidir. Oyunların özlemini kontrol edebilmeniz gerekir. Böylece etkileri fayda sağlar.